Groep 1B

Welkom op de pagina van groep 1B! Hier kunt u van alles lezen over onze groep. Onze groep is ingericht rond het thema 'Muis en Beer' van de illustrator en schrijfster Pauline Baartmans. Muis en Beer beleven allerlei avonturen met elkaar. De leuke plaatjes en verhaaltjes van deze twee vriendjes komen het hele jaar terug in de klas.

 

Wat is belangrijk en fijn om te weten over onze groep?

 

Psalm

In groep 1 leren we diverse psalmen. Deze kunt u vinden op het Bijbelrooster. Op het rooster staat op maandag de psalm aangegeven die we die week zullen oefenen.

 

Zendingsgeld

Elke maandag staat er een spaarpotje in het lokaal waar de kinderen hun zendingsgeld in kunnen doen. Dit geld wordt gebruikt voor het onderhouden van een adoptiekind. Met elkaar kunnen we zo iemand helpen.

 

Fruit eten

In de hele school is het op dinsdag en donderdag ‘fruitdag’. Het is de bedoeling dat u uw kind op deze dagen iets gezonds mee geeft naar school (fruit of een boterham met kaas bijvoorbeeld). Koekjes en snoepjes zijn op deze dagen niet toegestaan.

 

Verjaardag

Als uw kind jarig is (geweest), mag uw kind trakteren in de klas. U mag de traktatie meegeven maar ook er voor kiezen om bij het vieren van de verjaardag in de klas te zijn. We vieren de verjaardag bij voorkeur om 10.00 uur. Voor de jarige staat er die dag een speciale stoel met verjaardagshoed klaar en hangen de slingers op.

 

Speelwerkles

In groep 1 hebben we elke ochtend en middag een speelwerkles. Met behulp van een planbord kiezen de kinderen voor een werkje of een hoek. De werkjes en hoeken gaan over het thema waar we over werken. Elke week zijn er vier verplichte momenten: drie werkjes en één keer spelen met de (educatieve) spellen op de blauwe mat.

 

Taal

Een goede taalontwikkeling is heel belangrijk in de kleuterperiode. Door voorlezen, rijmspelletjes, liedjes en kringgesprekken bouwt uw kind een steeds grotere woordenschat en taalinzicht op. Ook gaat uw kind spelenderwijs al een beetje bezig zijn met letters en leert hij/zij luisteren en zelf vertellen.

 

Rekenen

Een belangrijk onderdeel van rekenen in groep 1 is tellen. Veel kleuters kunnen al vrij snel de getallen van 1 t/m 10 opzeggen, maar de telwoorden hebben vaak nog weinig betekenis voor hen. Van echt tellen is pas sprake als het kind daadwerkelijk waarde aan de telwoorden toekent. Onder rekenen in groep 1 valt ook het leren van kleuren, vormen en begrippen zoals meer/minder, veel/weinig en groter/kleiner. We gebruiken bij rekenen de methode 'Met Sprongen Vooruit'.

 

Motoriek

Kleuters zijn lichamelijk volop in ontwikkeling. Dit geldt zowel voor de grove motoriek (rennen, hinkelen, huppelen, evenwicht bewaren), voor de fijne motoriek (kralen rijgen, potlood vasthouden) als voor de oog-handcoördinatie (sturen van een schaar, leggen van puzzelstukjes). Tijdens de speelwerkles, kring- en beweegspelletjes, buitenspelen en gym komen deze verschillende motoriekonderdelen aan bod.

 

Buiten spelen en gym

De kinderen krijgen in groep 1 volop de ruimte en gelegenheid om te bewegen. Elk dagdeel is er een buitenspeelmoment en gaan we één keer in de week naar het speellokaal. Onze groep gaat op donderdagmorgen naar gym.

 

Sociaal-emotionele ontwikkeling

Kleuters zijn het centrum van hun eigen wereld. De sociaal-emotionele ontwikkeling wordt gestimuleerd door met kleuters te praten over gedrag en emoties, bijvoorbeeld door middel rollenspellen en door verhaaltjes voorlezen. Verder wordt er veel aandacht gegeven aan:

  • wennen aan naar school gaan
  • regels en routine eigen maken
  • wachten op een beurt en beurt nemen
  • iets nieuws durven uitproberen
  • contact maken met klasgenoten en leerkracht

Leerlijnen Jonge Kind

In groep 1 worden nog geen (CITO-)toetsen afgenomen. We volgen de ontwikkeling van de kinderen door middel van observaties en registraties via het leerlingvolgsysteem Leerlijnen Jonge Kind van Parnassys. De registraties vindt u in het rapport, die twee keer per jaar wordt meegegeven.  

 

Bereikbaarheid

Heeft u vragen; kom gerust even langs of neem per mail, via Parro of telefonisch contact op!

 

Hartelijke groeten,

juf Lobbezoo